مقالات آموزش نگهداری از فرش

انواع روش های نگهداری از فرش دستباف

روش های نگهداری فرش دستباف

فهرست

هنگامی که یک فرش دستباف برای منزل می‌خریم یا به عنوان هدیه آن را دریافت می‌کنیم، مهم‌ترین دغدغه‌ای که برایمان به وجود می‌آید این است که چگونه از فرش نگهداری کنیم تا آسیبی به آن وارد نشود. اگر نگهداری فرش دستباف به شکلی اصولی انجام شود، می‌توانید تا سال‌ها از آن استفاده کنید به گونه‌ای که فرش مثل روز اولش باقی بماند. اگر می‌خواهید از روش‌ های نگهداری فرش دستباف آگاه شوید، با ما در این مقاله همراه باشید.

نگهداری فرش دستباف لوله‌شده به چه صورت است؟

همه ما فکر می‌کنیم اگر فرشی که در حال حاضر برایمان کاربردی ندارد را لوله کنیم و در انبار بگذاریم، مشکلی برای آن پیش نمی‌آید. اما این تنها در صورتی امکان‌پذیر است که نکات زیر را هنگام لوله کردن فرش رعایت کنیم:

  • اولین و مهم‌ترین نکته این است که پیش از لوله کردن فرش، اگر قسمت‌هایی از آن پاره یا پوسیده شده است حتما ابتدا آن را تعمیر کنید، زیرا تعمیر نکردن منجر به آسیب بیشتر خواهد شد.
  • هنگام لوله کردن فرش از مواد ضد بید مانند تنباکو یا نفتالین در لابه‌لای آن استفاده کنید.
  • حتما توجه داشته باشید که فرش به صورت یکنواخت و منظم لوله شود، زیرا در غیر این صورت لبه‌های اضافی بیرون‌زده از فرش تا می‌خورند و آسیب می‌بینند.
  • برای نگهداری فرش دستباف به روش صحیح، پیش از لوله کردن یک پارچه کتان یا نخی تمیز روی آن پهن کنید تا گرد و غبار وارد تار و پود آن نشود.
  • اطمینان حاصل کنید که فرش لوله‌شده را در مکانی عاری از رطوبت، حشرات، نور آفتاب و گرد و غبار نگهداری می‌کنید.

نگهداری فرش دستباف

نکات مهم در رابطه با نگهداری فرش دستباف در منزل

در ادامه به بیان نکات مهمی می‌پردازیم که باید در نگهداری از فرش دستباف رعایت کنید:

۱- پهن کردن فرش در جای مناسب

به سطحی که قرار است فرش روی آن پهن شود توجه کنید. اگر سطح خانه با موکت، پارکت یا موزاییک پوشانده شده است سطوح را قبل از پهن کردن فرش حسابی تمیز کنید و رطوبت آن را از بین ببرید. بهتر است فرش روی سطوح آهکی و گچی پهن نشود، زیرا عمر آن کاهش می‌یابد.

۲- عدم قرار دادن وسایل سنگین روی فرش

سعی کنید چیدمان اتاق به گونه‌ای باشد که مبلمان، میز و سایر وسایل سنگین روی فرش قرار نگیرند زیرا به تار و پود فرش آسیب می‌رسانند. علاوه‌بر این، فرش نباید در جایی قرار گیرد که درب اتاق هنگام باز و بسته کردن روی آن کشیده شود.

۳- جلوگیری از ماندن گرد و غبار در تار و پود فرش

برای نگهداری فرش دستباف به روش صحیح، مدام روی آن را جارو بزنید تا گرد و غبار در تار و پود آن نماند. هنگام جارو زدن، پنجره را باز بگذارید تا هوا در اتاق جریان پیدا کند. با جارو زدن مداوم، از رشد بیدها و حشرات موذی روی فرش جلوگیری خواهید کرد.

نگهداری از فرش دست باف

۴- جارو زدن در جهت خاب فرش

شاید خیلی‌ها این نکته را ندانند که جارو زدن به صورت رفت و برگشتی، می‌تواند به تار و پود فرش آسیب برساند و عمر آن را کاهش دهد. در عوض، سعی کنید حین جارو زدن هر بار تماس جارو با فرش را قطع کنید و آن را در جهت خاب جارو بکشید. همچنین، از آنجا که افراط در هر چیزی بد است، یک بار جارو زدن در هفته کافی خواهد بود.

۵- شستشوی صحیح برای نگهداری فرش دستباف

در صورت امکان فرش را برای شستشو به یک قالیشویی معتبر بسپارید، اما اگر می‌خواهید خودتان آن را شستشو دهید حتما پیش از انجام این کار، با یک چوب یا جارو به فرش ضربه بزنید تا گرد و غبار آن گرفته شود.

برای نگهداری فرش دستباف به روشی صحیح، از شوینده‌های قوی و قلیایی استفاده نکنید، زیرا به تار و پود فرش آسیب می‌زنند. در عوض می‌توانید از ترکیب آب و صابون یا شامپو فرش استفاده کنید.

۶- خودداری از تا کردن فرش دستباف

بسیاری از افراد هنگام جمع کردن فرش، آن را تا می‌کنند بدون اینکه بدانند این کار کاملا اشتباه است و به بافت فرش آسیب می‌زند. چه فرش شما دستباف باشد و چه ماشینی، برای جمع کردن حتما آن را لوله کنید.

۷- عدم استفاده از چاقوی تیز برای از بین بردن لکه‌ها

اگر آدامس به فرش چسبید یا لکه‌ای روی آن ایجاد شد، هرگز از چاقو یا تیغ برای تراشیدن آن استفاده نکنید. در صورت امکان این کار را به یک قالیشویی معتبر بسپارید یا به شکل درست و اصولی آن را انجام دهید.

پیشنهاد میکنیم با کلیک بر روی لینک درج شده مقاله دیگر سایت آریاس با عنوان بهترین فرش دستباف ایرانی کدام است را مطالعه کنید.

سایر نکات مهم برای نگهداری فرش دستباف

  • فرش را روی لاستیک یا یک فرش دیگر پهن نکنید.
  • درزهای لابه‌لای سرامیک یا موزاییک در سطحی که فرش قرار است روی آن پهن شود، باید بسته باشد تا از رشد بید جلوگیری شود.
  • اگر فرش دچار بیدخوردگی شد، ابتدا سطحی که فرش روی آن پهن شده است را تمیز کرده و سپس نقاط بیدخورده را تعمیر کنید.

نکات مهم برای نگهداری فرش دستباف

  • هر چند وقت یکبار، فرش را سر و ته کنید تا همه قسمت‌های آن به یک اندازه پا بخورند.
  • برای نگهداری فرش دستباف، اجازه ندهید نور آفتاب به طور مستقیم روی فرش بتابد زیرا باعث رنگ‌پریدگی آن می‌شود.
  • گلدان یا درختچه را روی فرش قرار ندهید، زیرا آب اضافی گلدان‌ها ممکن است به خورد فرش برود و باعث پوسیدگی شود.
  • اگر در منطقه‌ای زندگی می‌کنید که آب و هوای گرم و مرطوب دارد، از فرش‌های تمام پشم استفاده کنید زیرا رطوبت را کمتر به خود جذب می‌کنند.
  • دو سر ریشه‌های فرش را گره بزنید تا شکافته نشود و آن‌ها را داخل پارچه یا چرم قرار دهید تا محفوظ بمانند.

سخن پایانی

نگهداری فرش دستباف هنری است که نیاز به دانستن جزئیات و نکات تخصصی مربوط به فرش دارد. با خواندن این مقاله، تمامی عواملی که ممکن است به فرش صدمه بزنند را شناخته و می‌توانید از بروز آن‌ها جلوگیری کنید.

در پایان مقاله انواع روش های نگهداری از فرش دستباف بهتر است بدانید که شما برای خرید فرش دستباف می‌توانید از طریق لینک درج شده وارد فروشگاه آریاس شده و از میان صدها طرح و نقش‌ مختلف در این فروشگاه، برای مشاهده قیمت و خرید اینترنتی نمونه مورد نظر خود اقدام کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید