فهرست
اگر میخواهید از فرش خریداریشده خودتان مدت بسیار زیادی استفاده کنید و نیازی به خرید نمونه جدیدی نداشته باشید، باید از آن به خوبی مواظبت کنید. یکی از بخشهای مهم در این زمینه، مراقبت از ریشه فرش است که اهمیت بسیار زیادی دارد؛ زیرا ریشه قالی بیشتر از بقیه بخشها در معرض پوسیدگی قرار دارد و احتمال آسیبدیدنش بسیار بیشتر است. از بین رفتن ریشه فرش نیز به معنی آغاز نابودی کل قالی به شمار میآید.
در ادامه این مطلب از سایت آریاس، به شما میگوییم که محل دقیق ریشه فرش کجا است، دلایل اهمیت مراقبت از آن و روشهای انجام این کار را به طور کامل و دقیق چیست تا بتوانید احتمال آسیبدیدگی ریشه قالی و فرش دستباف ابریشم خودش را به حداقل ممکن برسانید.
ریشه فرش به کدام قسمت آن گفته میشود؟
به نخهای قسمت انتهایی یا لبهی هر فرش که نه زیاد بلند و نه زیاد کوتاه هستند، ریشه فرش گفته میشود. البته طول ریشهها در فرشهای دستبافت نسبت به قالیهای ماشینی کمی بلندتر است. این نخها به طور معمول رنگ سفید یا کرمی روشن دارند و ریشهها را میتوانید به چهار حالت ساده، گرهای، توری و زنجیرهای در فرشهای مختلف ببینید. این قسمتهای فرش به راحتی دچار کثیفی یا آسیب میشوند، کثیفی ریشهها میتواند دکوراسیون منزل یا محل کارتان را نامناسب سازد و آسیببدیدن آن نیز به از بین رفتن کل قالی منجر میشود.
چرا مراقبت از ریشه فرش مهم است؟
دلیلهای مراقبت از ریشه فرش بسیار زیاد است که در این قسمت به صورت تیتروار، برخی از مهمترین آنها را بیان میکنیم تا به آشنایی با آنها برسید:
- از پوسیدگی ریشه و نخهای قالی جلوگیری میکند.
- با حفظ سلامت فرش، از کاهش ارزش مالی آن نیز جلوگیری به عمل میآورد.
- به حفظ حالت اولیه ریشهها و نظمشان کمک میکند و این موضوع را ممکن میسازد.
راهکارهای مناسب برای مراقبت از ریشه فرش
در قسمتهای قبل دلایل اهمیت مراقبت از ریشه فرش را برای شما توضیح دادیم و به آنها اشاره کردیم؛ اما توضیحات مربوط به روشهای انجام این کار را در این بخش ارائه میدهیم تا شما بتوانید این کار را به راحتی انجام دهید و مشکلی نداشته باشید.
ریشه فرش را گره بزنید
اولین روشی که میتوانید برای جلوگیری از خرابی ریشه فرش به کار بگیرید، گرهزدن آنها در ابتدای استفاده از قالی موردنظر است. این کار به سه طریق دوگرهای، گره نخودی و گره زنجیرهای امکانپذیر است که در مورد آنها توضیحاتی را میدهیم.
دوگرهای
برای استفاده از این روش، ابتدا باید تمامی قسمتهای ریشههای فرش را به دستههای ۲ الی ۵ تایی تقسیمبندی کنید. سپس باید یک دسته از ریشهها را با دست چپ خودتان بگیرید و دستهای از نخ مانند پود را با انگشت شصت و سبابه خودتان نگه دارید. پس از انجام این کار، لازم است تا این دسته نخ را دوبار به دور انگشت شصت، سبابه و میانی خودتان بپیچید. دستهای از ریشههای ۲ تا ۵ تایی را از میان این نخ عبور دهید و قسمت باقیمانده نخ را با دست راست خودتان نگه دارید تا بتوانید گره ایجاد کنید. دوگره مورد نظر در قسمت انتهایی ریشهها ایجاد میشود و استحکام فرش موردنظر را تضمین میکند. دقت کنید که این کار را باید برای دستههای دیگر ریشهها تا انتها به انجام برسانید.
به کارگیری این روش برای فرشها نو راحتتر است، چون که آنها دارای ریشههای بلندتر و سالمتری هستند. البته میتوانید از این روش برای فرشهای کهنه نیز با استفاده از نخ و سوزن استفاده کنید و محدودیتی در این زمینه وجود ندارد.
گره نخودی
در این روش، باید هر دسته ۲ تا ۵ تایی ریشهها را به دور خودشان بپیچید تا گره موردنظر شما در ابتدای هر دسته ایجاد شود. بلندی ریشهها نیز در این روش بسیار مهم است و به آسانشدن انجام گره نخودی کمک زیادی میکند. در فرشهای قدیمی نیز باید، طول ریشهها را با استفاده از نخ چله بلندتر کرد تا امکان استفاده از این روش برای آنها وجود داشته باشد.
گره زنجیرهای
از گره زنجیرهای برای افزایش استحکام و زیبایی فرش موردنظر استفاده میشود. برای استفاده از این روش، نیاز است تا ابتدا گره نخودی یا دوگره را ایجاد کنید و سپس امتداد ریشهها را در فاصلهای ۲ سانتی از گره نخودی، به همدیگر گره بزنید. این کار را باید برای تمامی ریشهها تکرار کنید تا در انتها آنها به صورت زنجیرهای تغییر شکل بدهند.
از کاور فرش استفاده کنید
یکی از بهترین راهها جهت مراقبت از ریشه فرش، به کارگیری کاور فرش است که نیاز به استفاده از هیچگونه چسبی ندارد. کاور ریشههای قالی در انتهای آن محکم میشود و از آسیبدیدن و کثیفی آن جلوگیری به عمل میآید. در طولانیمدت ممکن است که به علت رفت و آمد، ریشه فرش کنده شود که استفاده از کاور میتواند مانع از وقوع این اتفاق شود. همچنین این وسیله مراقبت از فرش اجازه عبور هوا را میدهد، این موضوع میتواند جلوی پوسیدهشدن و از بین رفتن ریشهها بگیرد.
کاور توری را به کار بگیرید
کاور توری یا شیشهای روشی دیگر برای مراقبت از ریشه فرش است که ریشههای فرش از داخل این کاور به خوبی قابل مشاهده هستند. این نوع از کاور با استفاده از یک برچسب نازک به انتهای فرش میچسبند و به راحتی اجازه عبور هوا را میدهند. البته چسب موجود به انتهای قالی شما آسیب نمیزند و نیازی به نگرانی در این زمینه نیست.
لفافدوزی کنید
در لفافدوزی ریشههای فرش مورد نظر را باید جمع و تا کنید و آن را در داخل پارچهای قرار دهید. سپس نیاز است تا این پارچه را به انتهای بافت فرش وصل کنید. پارچه مورد استفاده در این روش، به طور معمول از جنس متقال یا برزنت است. البته گاهی از جاجیمهای ماشینبافت تبریز نیز جهت این هدف به کار گرفته میشود.
ریشههای فرش را چسب بزنید
یکی دیگر از روشهای مراقبت از ریشه فرش، چسبزدن به آن است که البته کمی ریسک دارد. در این روش ریشههای فرش را جمع میکنند و دو طرف آنها را با چسب پهن میچسبانند. استفاده زیاد از این روش امکان دارد که به ریشههای فرش آسیب بزند، بنابراین استفاده از آن در مواقع خاص را توصیه میکنیم.
جمعبندی
همانطور که در متن مقاله به «بهترین روشها برای مراقبت از ریشه فرش» اشاره کردیم، یادگیری راهکارهای مراقبت از ریشه فرش مهم است و باید به آنها اهمیت زیادی بدهید؛ زیرا از کثیفشدن و از بینرفتن تدریجی قالی جلوگیری میکند. در این مطلب دلیل اهمیت این موضوع و روشهای موجود را توضیح دادیم تا با آگاهی کامل بتوانید از آنها مراقبت کنید و در این زمینه ابهام یا مشکلی نداشته باشید. آریاس مرجع معتبر فروش انواع فرش جفت دستباف و دستباف است و شما میتوانید برای انتخاب قالی مناسب خودتان به آن مراجعه کنید.