آموزش طراحی و قالیبافی

منظور از رفوگری یا ترمیم فرش چیست؟

منظور از رفوگری یا ترمیم فرش چیست؟

فهرست

اگر می‌خواهید بدانید که رفوگری یا ترمیم فرش چیست باید بگوییم که رفوگری هنری است که به‌واسطه آن می‌توان بخش‌هایی از فرش که دچار بید‌زدگی، پوسیدگی، سوختگی یا آسیب‌های این چنینی شده است را ترمیم کرد. با توجه به این تعریف، چندان هم بیراه نیست که اگر بخواهیم بگوییم رفوگری و مجموع اعمالی که در آن انجام می‌شود، تکمیل کننده هنر فرشبافی محسوب می‌شود.

برای اینکه بتوانید اطلاعات بیشتری در مورد هنر رفوگری، مراحل و ابزارهایی که برای ترمیم فرش از آن استفاده می‌شود به دست آورید، در ادامه این مطلب از فروشگاه آریاس با ما همراه باشید.

از زیباترین هنر ای ایرانی می توان به تابلو فرش دستباف اشاره کرد.

رفوگری یا ترمیم فرش چیست؟

همانطور که پیش‌تر نیز تا حدودی به این موضوع اشاره کردیم، رفوگری در اصل هنر تعمیر و ترمیم بخش‌های آسیب دیده و فرسوده فرش است. به این عمل در اصطلاح «رفو فرش» گفته می‌شود و شخصی که چنین کاری را انجام می‌دهد به اسم «رفوگر» می‌شناسند. رفوگر باید در کار خود تجربه فراوانی داشته باشد، چرا که ترمیم فرش آسیب دیده نیاز به مهارت و دقت فراوانی دارد. رفوگر باید تا حدودی در هنر رنگرزی فرش نیز تبحر داشته باشد؛ چرا که باید بتواند رنگ بخشی از فرش که آسیب دیده را با سایر نقاط فرش همرنگ دربیاورد.

بنابراین به راحتی می‌توان دریافت که رفوگری کار هر کس نیست و چنانچه شخص رفوگر از مهارت کافی در کار خود برخوردار نباشد، به راحتی می‌تواند به فرش شما آسیب زده یا حتی آن را به وسیله‌ای غیرقابل استفاده تبدیل کند!

ابزار مورد نیاز در رفوگری فرش

رفوگری به عنوان یک هنر اصیل و بسیار حساس، ابزار و وسایل مخصوص به خود را دارد که رفوگر بنا به تشخیص خود باید از آن‌ها برای ترمیم نقطه آسیب دیده روی فرش استفاده کند.

از جمله مهم‌ترین ابزار مورد استفاده در هنر ترمیم فرش می‌توان به قلاب، قلاب پشت، شانه رفوگری، چاقو کارد بی نوک، نخ پود و پنبه‌ای (چله)، چنگال، سوزن، قیچی، اتو و کیله اشاره کرد. علاوه‌بر این ابزارها، اگر بخش آسیب‌دیده فرش مورد نظر، بزرگ باشد رفوگر باید برای ترمیم فرش را از پشت روی چهارچوب مخصوص قرار دهد؛ بنابراین می‌توان از چهارچوب نیز به عنوان یکی از ابزار رفوگری نام برد.

ابزار رفوگری

مراحل انجام رفوگری فرش

در این بخش از مقاله «منظور از رفوگری یا ترمیم فرش چیست» قصد داریم شما مخاطبین عزیز را با مراحل انجام رفوگری آشنا کنیم؛ البته با توجه به سبک یا سلیقه شخصی استاد رفوگر، ممکن است غیر موارد ذکر شده در این مطلب، مراحل و روش‌های متفاوتی نیز برای ترمیم فرش آسیب دیده وجود داشته باشد:

  • همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم، اولین مرحله این است که رفوگر فرش را از پشت برروی چهارچوب نصب کند؛ البته در ترمیم‌های جزئی، رفوگر این کار را بدون آویختن فرش به چهارچوب انجام می‌دهد.
  • در مرحله دوم رفوگر با استفاده از نخ‌های همرنگ فرش، برای ترمیم خرابی‌ها اقدام می‌کند. از آنجایی که رفوگر رنگ نخ‌های مورد نظر را از روی بقیه شیرازه‌های فرش انتخاب می کند، اگر نخ‌های سالم فرش رنگ و رو رفته باشد، رفوگر هم از نخ رنگ و رو رفته استفاده می‌کند.
  • در ادامه اگر چله آخر و اول فرش هم از بین رفته باشد، رفوگر ترمیم آن‌ها را نیز انجام می‌دهد که به این عمل پل‌سازی می‌گویند.

مراحل رفوگری فرش

  • در ترمیم آسیب‌هایی نظیر سوختگی یا پارگی نکته خیلی مهم این است که حتما باید نقشه و رنگ انتخاب شده با رنگ و نقشه اصلی یکی باشد، در غیر اینصورت بخش ترمیم شده کاملا مشخص می‌شود که این مشکل می‌تواند روی زیبایی و ارزش مادی فرش تاثیر بگذارد.
  • در مرحله نهایی هم بعد از اتمام عملیات ترمیم فرش، از قیچی زدن، کیله کشی و اتو زدن استفاده می‌شود تا نتیجه نهایی به بهترین شکل ممکن برسد.
  • در آخر نیز باید گفت که هر یک از آسیب‌های خاص نظیر دررفتگی چله، آسیب عمیق به پودها یا بیدخوردگی روش‌های ترمیمی مخصوص به خود را دارند و پیاده‌سازی آن‌ها نیز نیاز به تجربه و مهارت رفوگری بالاتری دارد.

نتیجه‌گیری

در پایان مقاله منظور از رفوگری یا ترمیم فرش چیست بهتر است بدانید که ترمیم فرش یا همان رفوگری مانند بازسازی اشیا قدیمی، بسیار ارزشمند محسوب می‌شود و هنری است که می‌تواند به فرش‌های زیبا و با ارزش در معرض نابودی، جان دوباره ببخشید. البته ناگفته نماند که فرش دستباف رفو نشده به مراتب ارزش بیشتری نسبت به فرشی دارد که روی آن عملیات رفوگری انجام شده است. اگر شما هم به فرش دستباف علاقه‌مند هستید، می‌توانید از طریق لینک درج شده وارد فروشکاه آریاس شده و ضمن مشاهده انواع فرش‌های دستباف برای خریداری آن‌ها نیز اقدام کنید.

دیدگاهتان را بنویسید