فهرست
هرکس با فرش و نگهداری از آن آشنا باشد، میداند که بیدزدگی فرش دستباف یکی از آسیبهای شایع برای این نوع قالیها به شمار میآید و به راحتی میتواند باعث از بین رفتن کل فرش موردنظر شود. حشره بید و رطبت دو عامل اصلی ایجاد این آسیب هستند که باید از نفوذ آنها به قالی جلوگیری کرد؛ اما چگونه میتوان این کار را به انجام رساند و راهکارهای جلوگیری از آن چیست؟ در این مقاله به شما در مورد تعریف دقیق بیدزدگی و نشانههای آن توضیحات کاملی را میدهیم و در انتها راهکارهایی را برای جلوگیری از بروز بیدزدگی فرش دستباف و دیگر انواع قالیها ارائه میدهیم.
به چه چیزی بیدزدگی فرش دستباف گفته میشود؟
قبل از هر چیزی باید با تعریف بیدزدگی فرش دستباف آشنا شوید و بدانید که به طور دقیق به چه چیزی گفته میشود. بیدها حشراتی کوچک و شبیه پروانهها هستند که میتوانند در مدت کوتاهی بیش از صدها تخم بگذارند، این موضوع باعث میشود تا سرعت تکثیرشان بسیار بالا باشد. این حشرات طول ۹ تا ۱۲ میلیمتری دارند، از الیافت فرش دستباف تغذیه میکنند و باعث ایجاد بیدزدگی میشوند. اگر شما برای از بین بردن این حشرات اقدامی نکنید، الیافت کل فرش را میخورند و تنها چله آن را باقی میگذارند. کثیفبودن فرش یکی از عواملی است که میتواند سرعت بیدزدگی را افزایش دهد، زیرا میزان کراتین (ماده مورد علاقه حشره بید) موجود روی آن افزایش پیدا میکند.
بیدزدگی را چگونه میتوان تشخیص داد؟
بعد از آشنایی با تعریف بیدزدگی، نیاز است تا نشانههای آن را بشناسید تا بتوانید در سریعترین زمان ممکن آن را تشخیص دهید و از ادامه این مشکل جلوگیری کنید. در این قسمت، مهمترین موارد موجود را برای شما نام میبریم و در مورد آنها نیز توضیحاتی را ارائه میدهیم.
مشاهده حشرات کوچک روی فرش دستباف
اگر روی فرش دستباف حشرات ریزی را مشاهده کردید که در حال جستوخیز بودند، باید نسبت به جلوگیری از بیدزدگی اقدام کنید.
دیدن تارهای نازک
حشره بید در هنگام تغذیه از الیافت فرش به دور آن تار میزند، بنابراین اگر در جایی از فرش تارهای نازک مشاهده کردید، باید متوجه شوید که فرش دستبافتان دچار بیدزدگی شده است.
خوردهشدن گرههای پشت فرش دستباف
بیدزدگی از پشت فرش آغاز میشود و بیدها کار خوردن الیافت را از آن قسمت شروع میکنند، به همین دلیل خوردگی گرههای پشت فرش میتواند یکی از نشانههای وقوع این آسیب باشد که باید برای متوقفکردن آن هرچه سریعتر اقدام کنید.
دیدن ذرات خاکستری روی فرش دستباف
ذرات خاکستری موجود روی فرش دستباف، در واقع همان لاروهای تخمگذاری حشره بید هستند. اگر برای از بینبردن این لاروها و حشره مادر، اقدام نکنید، پس از مدت کوتاهی قالی شما از بین میرود و نیاز به خرید یک مورد دیگر خواهید داشت.
کنده شدن راحت الیافت قسمتی از فرش
اگر در هنگام جاروکردن فرش قسمتی از الیاف آن به راحتی کنده شد، باید متوجه شوید که قالی موردنظر دچار بیدزدگی شده است و نیاز به رسیدگی دارد.
مشاهده لکههای سفید روی قالی دستباف
لکههای سفید عمیق موجود روی فرش، در واقع همان بیدزدگی است و نشان میدهد که بیدها در نفوذ به عمق آن هستند و به زودی آن قسمت از بین خواهد رفت، بنابراین باید سریعتر راهکارهای موجود برای جلوگیری از بیدزدگی فرش دستباف را برای این قالی به کار بگیرید.
چگونه میتوان از بیدزدگی فرش دستباف جلوگیری کرد؟
پس از آشنایی با نشانههای بیدزدگی در قسمت قبل، نوبت آن است که در مورد راهکارهای جلوگیری از آن اطلاعات لازم را کسب کنید. به همین دلیل و برای کمک به شما، این موارد را در ادامه بیان خواهیم کرد و در موردشان توضیح میدهیم.
بازرسی دورهای فرش دستباف
فرشهای دستباف را به صورت دورهای بازرسی و آنها را حداقل هفتهای یکبار جارو کنید، زیرا قسمتهای قرارگرفته زیر مبلها و میزها و تاخوردگیهای قالی نیز علاوه بر مناطق مرطوب، مستعد ایجاد این آسیب هستند.
استفاده از نفتالین در بین فرشهای دستباف قرار دادهشده در انباری
اگر قصد گذاشتن یک فرش در انباری دارید، حتما از نفتالین برای نگهداری آن استفاده کنید. در ابتدا باید گرد و خاک فرش را بتکانید و سپس قرصهای کوچک نفتالین را در بین آن قرار دهید. همچنین میتوانید از مواد ضدعفونیکننده نیز در کنار نفتالین برای افزایش عملکردش استفاده کنید. البته دقت داشته باشید که نفتالین مادهی سمی است و نباید به هیچ عنوان در دسترس کودکان قرار بگیرید. همچنین در هنگام استفاده از آن به کارگیری دستکش را فراموش نکنید و این کار را در فضای آزاد انجام دهید، زیرا بخار و بوی آن نیز سمی و بسیار خطرناک است.
استفاده از پارچه به جای کاور پلاستیکی
راهی دیگر برای جلوگیری از بیدزدگی فرش دستباف، استفاده از پارچه به جای انواع کاور پلاستیکی است؛ زیرا کاور پلاستیکی باعث ایجاد رطوبت زیادی میشود و محیط را مستعد بیدزدگی میکند.
پهنکردن فرش دستباف در زیر نور آفتاب
پهنکردن فرش در زیر نور آفتاب یکی دیگر از راههای موجود برای جلوگیری از بروز این پدیده به شمار میآید. چون که قرار گرفتن در زیر نور آفتاب سبب میشود تا رطوبت قالی موردنظر کشیده شود و فضای مناسب برای حشرات بید از بین برود. البته باید دقت کنید که فرش مدت زیادی زیر نور قرار نگیرد، زیرا این موضوع میتواند به تدریج باعث پوسیدگی آن شود و برای فرش شما ضرر دارد.
به کارگیری خوشههای سدر، کلر و فلفل
استفاده از خوشههای سدر، کلر و فلفل در میان فرشهای انبارشده میتواند از بروز بیدزدگی و آسیبرسیدن به فرش شما جلوگیری کند که باید به آن توجه داشته باشید.
عوض کردن هوای منزل و رساندن هوا به فرش دستباف
آخرین راه مرسوم برای جلوگیری از بیدزدگی فرشهای دستباف، تهویه و عوضکردن هوای محل قرارگرفتن فرش است. این کار میتواند باعث بالاتر رفتن دما و تبخیر رطوبت موجود میشود که برای بیدها نامطلوب به شمار میآید و جلوی رشدشان را میگیرد.
جمعبندی
بیدزدگی اتفاقی مرسوم است که برای فرشهای میافتد و باعث از بین رفتن تدریجی آنها میشود. برای جلوگیری از بروز این اتفاق، نیاز است تا راهکارهای موجود برای محافظت از فرش در برابر بیدزدگی را به کار بگیرید که در قسمت قبل به طور کامل و مفید آنها توضیح دادهایم. اگر نیاز به خرید فرش جفت دستباف و دستباف داشتید، میتوانید به فروشگاه اینترنتی آریاس مراجعه کنید، زیرا دارای جنسهای با کیفیت و مرغوب است و هم امکان ارسال به تمامی نقاط دنیا دارد.