فهرست
بسیاری از افراد به طور دقیق با مشخصات فرشها آشنایی ندارند و نمیدانند که تراکم فرش به چه معناست. تراکم فرش میتواند در کیفیت، دوام و عملکرد آن تأثیرگذار باشد؛ بنابراین دانستن معنای آن در خرید فرش تأثیر بسزایی دارد. به طور کلی، تراکم هر تخته فرش شامل تراکم عرضی (شانه) و تراکم طولی (تراکم) میشود. در ادامه این راهنما قصد داریم ضمن پاسخ به سوال «تراکم فرش چیست»، با جنبههای مختلف مفهوم تراکم فرش نیز آشنا شویم. با ما همراه باشید!
تراکم فرش به چه معناست؟
به طور کل تراکم هر تخته فرش به دو دسته کلی تراکم عرضی (شانه) و تراکم طولی (تراکم) تقسیمبندی میشود. برای این که بتوانیم درک بهتری از مفهوم تراکم فرش به دست آوریم بهتر است که هر یک از مفاهیم تراکم عرضی و تراکم طولی را به صورت مجزا مورد بررسی قرار دهیم.
تراکم عرضی فرش (شانه)
منظور از تراکم عرضی یا همان شانه فرش، تعداد ریشه یا گرههایی است که در هر مترمربع از عرض فرش بافته میشوند. به عنوان مثال در هر متر مربع از عرض فرشهای ۱۲۰۰ شانه، ۱۲۰۰ ریشه یا گره وجود دارد. اگر تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه دارید می توانید با کلیک روی لینک درج شده مقاله شانه فرش چیست را مطالعه نمایید.
تراکم طولی فرش (تراکم)
منظور از تراکم طولی فرش که به طور مختصر از آن تحت عنوان «تراکم» یاد میشود، تعداد گرههای بافته شده در هر متر مربع از طول فرش است؛ بنابراین اگر فروشنده گفت که این فرش تراکم ۲۵۵۰ دارد باید بدانید که در هر متر مربع از طول آن فرش ۲۵۵۰ ریشه یا گره بافته شده است. اکنون که با دو مفهوم تراکم عرضی و تراکم طولی فرش آشنا شدیم، در ادامه مقاله از آنها تحت عنوان «شانه» و «تراکم» صحبت خواهیم کرد.
تراکم فرش به چه معناست و چه اهمیتی دارد؟
فرشهایی که دارای تراکم بالایی هستند از جذابیت ظاهری بیشتری در برابر فرشهای کم تراکم برخوردارند؛ به طوری که طرح بافته شده بر روی آنان طبیعیتر به نظر میرسد، البته تراکم بالای فرش تنها سبب دوچندان شدن زیبایی ظاهری آن نمیشود، بلکه میتواند در حفظ بافت فرش در برابر ساییدگی و پاخوردگی نیز تأثیرگذار باشد. زمانی که فرش در معرض رفتوآمد و تردد زیاد قرار بگیرد به مرور زمان دچار ساییدگی میشود؛ البته قرار گرفتن فرش زیر پایههای مبل، میز، صندلی یا هر وسیله دیگری نیز در تغییر حالت بافت فرش تأثیرگذار است؛ اما این اتفاق زمانی رخ میدهد که فرش شما تراکم کمی داشته باشد؛ بنابراین بهتر است که در هنگام خرید فرش حتما فرشی را انتخاب کنید که دارای تراکم مناسب است.
علاوهبر این، تراکم فرش میتواند از نظر قیمت نهایی فرش نیز اهمیت داشته باشد. زمانی که تراکم یک فرش بالا باشد، به این معناست که در فرآیند تولید آن الیاف و نخ بیشتری استفاده شده که عموماً مواد اولیه در فرشهای لوکس مرغوبتر و به همان نسبت گرانتر هستند؛ بنابراین زمانی که تراکم فرش بالاتر باشد قیمت آن نیز بیشتر خواهد بود.
تراکم فرش به چه معناست و چه تأثیری در وزن فرش دارد؟
بسیاری از افراد بر این باورند که هر اندازه تراکم فرش بیشتر باشد به همان نسبت وزن فرش بیشتر می شود؛ در صورتی که وزن و تراکم دو مفهوم و معیار اندازهگیری کاملاً جدا از یکدیگر هستند. منظور از وزن فرش مقدار وزن فیبری فرش در هر یارد مربع است. لازم به ذکر است که وزن معیار اندازهگیری بوده که بر اساس اونس، گرم یا کیلوگرم محاسبه میشود. جالب است بدانید که فرشها به طور کل دارای طیف مختلفی از وزنها (از ۲۰ تا ۱۰۰ اونس) بوده و اکثراً برای مصارف خانگی از وزن بین ۳۵ تا ۶۰ اونس برخوردارند. ناگفته نماند که وزن بالای فرش به معنای کیفیت بیشتر و دوام بالاتر آن نیست.
اما تراکم فرش به فاصله الیاف فرش اشاره میکند. در واقع همانطور که پیشتر گفته شد تراکم در فرش به تعداد گرههای بافته شده در طول فرش اشاره دارد. هر اندازه فاصله الیاف پشت فرش به یکدیگر نزدیکتر باشند، به همان میزان تراکم فرش نیز بالاتر خواهد بود.
تراکم فرش به چه معناست و حداقل آن چقدر است؟
علاوهبر سوال «تراکم فرش چیست»، یکی دیگر از عمدهترین سوالاتی که از سوی خریداران پرسیده میشود این است که حداقل تراکم فرش باید چقدر باشد؟ دوستان، پیشنهاد ما به شما این است که در هنگام خرید فرش برای پوشش فضای خانگی معمولی حداقل تراکم ۳۶۰۰ را در نظر داشته باشید. البته همانطور که گفته شد هر اندازه تراکم فرش بیشتر باشد مقاومت و طول عمر آن نیز بالاتر بوده و همچنین از لحاظ قیمت نیز گرانتر خواهد بود.
اگر قصد دارید که از فرش برای پوشش محیطهایی که تردد در آنها زیاد است استفاده کنید، بهترین تراکم فرش حداقل ۵۰۰۰ اونس در هر یارد است.
نحوه محاسبه تراکم فرش
تراکم فرش دستباف چیست و نحوه محاسبه آن به چه صورت است؟ به نظر شما چرا باید فرمول محاسبه تراکم و شانه فرش را دانست؟ برای این که بدانید آیا فرش شما از ساختار مناسبی برخوردار است یا خیر، فرمول زیر میتواند به شما کمک کند:
(۳۶ x pile weight in ounces) ÷ pile height in inches = carpet density
- ابتدا باید (وزن × ۳۶) را تقسیم بر ارتفاع کنید. برای انجام این کار تنها لازم است که فرش خود را اندازه بگیرید، عدد به دست آمده بر حسب اونس را ضربدر ۳۶ کنید و در نهایت پاسخ را بر ارتفاع تقسیم کنید.
- ناگفته نماند که Pile height که همان ارتفاع الیاف فرش است بر اساس اینچ اندازهگیری میشود.
سوالات متداول
ارتباط شانه و تراکم فرش چیست؟
هر اندازه فرش دارای شانه بیشتری باشد، به همان میزان از تراکم بالاتری نیز برخوردار است. به بیان دیگر، هر چه تراکم فرش ماشینی بالاتر باشد، فرش مورد نظر ریزبافتتر بوده و شباهت بیشتری به فرش دستباف خواهد داشت. البته ناگفته نماند که فرشهای ماشینی دارای تراکم بالاتر از ضخامت پایینتری برخوردار هستند.
آیا تراکم بالای فرش سبب پاره شدن آن در حین شستوشو میشود؟
خیر، این یک تفکر اشتباه است که بعضی از مشتریان به آن باور دارند. واقعیت این است که فرشهای تراکم بالا به علت فشردگی بسیار بالای گرهها در کنار یکدیگر از مقاومت بسیار خوبی برخوردارند و شستوشوی مکانیزه سبب پارگی آنها نمیشود.
آیا فرش تراکم بالا شکننده و خشک است؟
خیر، فرشهایی که از تراکم بالایی مثل ۳۶۰۰ یا ۴۵۰۰ برخوردارند در مقایسه با فرشهایی که تراکم کمتری دارند از ضخامت کمتری برخوردار هستند؛ اما باید بدانید که تراکم فرش سبب شکستگی آن نمیشود و الیاف مصرفی در تار و پور و همچنین اهار نامناسب در شکنندگی فرش نقش دارد.
سخن پایانی
در این راهنما ضمن پاسخ به سوال تراکم فرش چیست، با جنبههای مختلف این مفهوم نیز آشنا شدیم. تراکم فرش در میزان مقاومتی که فرش از خود در برابر ساییدگی نشان میدهد، تأثیر بسیار زیادی دارد. اولین دلیل اهمیت تراکم، حفظ بافت فرش است. زمانی که فرش در معرض رفت و آمدهای زیاد قرار میگیرد یا این که در زیر پایههای مبل پهن میشود به مرور زمان دچار ساییدگی شده و کیفیت اولیه خود را از دست میدهد.
چنانچه فرش مورد نظر از تراکم بالاتری برخوردار باشد این موضوع دیرتر رخ خواهد داد. علاوهبر این، زمانی که شانه و تراکم فرش استاندارد باشد، جذابیت آن نیز بیشتر خواهد شد. پیشنهاد میکنیم برای محیطهایی که قرار است تردد در آنها زیاد اتفاق بیافتد حتماً فرشی را خریداری کنید که دارای تراکم بالایی است؛ چرا که تراکم بالای فرش سبب افزایش پایداری و استحکام آن در برابر تردد افراد میشود.