اخبار فرش

مهد قالی جهان کجاست؟

مهد قالی جهان کجاست

فهرست

همانطور که می‌دانید تنوع بالا، زیبایی و سبک‌های خاصی که در طراحی عمده فرش‌های ایرانی به کار گرفته می‌شود، به‌گونه‌ای است که می‌تواند برای هر نوع سلیقه‌ای رضایت‌بخش باشد. درواقع می‌توان گفت که اصالت، زیبایی و کیفیت بالای فرش و قالی ایرانی باعث شده تا در میان تمام کشورهای جهان، نام قالی‌بافی ایران بدرخشد و بسیاری از افراد، ایران را مهد فرش و قالی جهان بدانند. از آنجایی که علاوه‌ بر ایران، کشورهای دیگری نیز وجود دارند که از گذشته تا کنون در زمینه بافت فرش فعالیت دارند، برای برخی این سوال ایجاد شده است که به راستی مهد قالی جهان کجاست؟

فرش دستباف نائین یکی از بهترین انواع فرش های جهان لقب دارد.

ما در این مقاله از فروشگاه آریاس می‌خواهیم برای شما شرح دهیم که مهد فرش جهان کجاست و چرا فرش ایرانی از هر جهت متمایز است. لطفا تا پایان با ما همراه باشید.

 

کدام کشورها در زمینه تولید فرش فعالیت دارند؟

کشورهای بسیاری هستند که در حوزه فرش و بافت انواع مصنوعات بافندگی فعالیت دارند و به تجارت فرش، گلیم، تابلو فرش‌ها و انواع قالی‌های سنتی مشهورند. به‌طور مثال هند، تبت، مصر، پاکستان، چین، ترکیه و نپال از مهم‌ترین مراکز صادرات فرش جهان به شمار می‌روند؛ اما زمانی که این پرسش مطرح است که مهد قالی جهان کجاست، بدون شک نام ایران بر قله بافندگی جهان می‌ایستد.

طراحان ایرانی، چه افرادی که به‌صورت سنتی به بافندگی مشغول‌اند و چه آن‌هایی که در کارخانه‌های فرش‌بافی کار می‌کنند، برترین طرح‌ها را ارائه می‌دهند. همچنین در اغلب فرش‌های ایرانی، ترکیبی از نمادهای کهن، اسلامی، هنری و پیشینه تاریخی ایران دیده می‌شود. این طرح‌ها به قدری زیبا در کنار هم قرار می‌گیرند که حتی توجه کشورهای خارجی را به خود جلب می‌کنند؛ به‌گونه‌ای که بدون آگاهی از مفهوم فرش و نمادهایی که در آن به کار رفته است، به فرش ایرانی تمایل نشان می‌دهند.

 

نقوش فرش های ایرانی زبانزد خاص و عام است

 

امروزه فرش‌های ایرانی در سراسر جهان شناخته شده‌اند؛ به‌طوری که بارها نمونه‌هایی از هنر ایرانی را در اتاق کاری مقامات مهم و افراد ثروتمند خارجی دیده‌ایم و این نشان از شهرت و کیفیت کار طراحان کشور دارد. به همین خاطر است اگر در پاسخ به پرسش مهد قالی بافی جهان کجاست از کشور خودمان یاد کنیم، گزاف نگفته‌ایم.

 

چرا ایران مهد قالی جهان است؟

پیشینه فرش‌بافی در جهان به قبل از میلاد مسیح بازمی‌گردد و از همان زمان تاکنون ایران یکی از اصلی‌ترین مهدهای قالی‌بافی محسوب می‌شود. امروزه نیز قدیمی‌ترین فرش جهان پازیریک نام دارد که مربوط به دوره هخامنشیان بوده و از تمدن ایران باستان به دست آمده است؛ بنابراین به قطع می‌توان در پاسخ به مهد قالی جهان کجاست، به ایران اشاره کرد.

علاوه‌بر این، امروزه فرش‌های ایرانی، چه دست‌بافت و چه ماشینی، به سراسر جهان صادر می‌شوند و هنر دست طراحان ایرانی را به نمایش می‌گذارند. این طرح‌ها اگرچه اغلب با مایه‌های هنر نفیس ایرانی در گذشته و اکنون همراه است، اما چشم هر بیننده‌ای را به خود مجذوب می‌کند؛ حتی کسانی که با پیشینه هنری این مرز و بوم آشنا نیستند. به همین خاطر است که اگر از یک شهروند آمریکایی، اروپایی و هرکجای دیگر جهان بپرسید که مهد فرش جهان کجاست، بدون شک از ایران نام خواهد برد.

 

کدام شهرها تولیدکننده اصلی فرش ایرانی هستند؟

در میان تمام شهرهای ایران، برخی از مناطق به فرش‌بافی شهرت بیشتری دارند و تمرکز اصلی هنر خود را بر روی بافت فرش، قالی، گلیم و… گذاشته‌اند. شهرهای اصفهان، تبریز، مشهد، کاشان، بیرجند، شیراز، کرمان و یزد از مهم‌ترین مناطق فرش‌بافی ایران هستند که هم در حوزه فرش‌های ماشینی و هم فرش‌های دست‌بافت فعالیت عمده‌ای دارند.

 

کدام شهرها تولیدکننده اصلی فرش ایرانی هستند؟

 

علاوه‌بر این باید اشاره کرد که شهر کاشان به‌عنوان بزرگ‌ترین مرکز قالی‌بافی در جهان شناخته می‌شود و بزرگ‌ترین کارخانه‌های فرش به‌خصوص تولیدکنندگان فرش ماشینی در این شهر فعال هستند. به همین خاطر اگر بپرسیم که از میان شهرهای ایران کدام یک می‌تواند مهد قالی در ایران باشد، کاشان پاسخی برازنده برای این پرسش است.

 

چه دلایلی سبب محبوبیت فرش ایرانی شده‌اند؟

شاید از خود بپرسید که چه عواملی سبب شده‌اند ایران مرکز قالی‌بافی جهان باشد و اگر از هر فردی بپرسیم مهد فرش جهان کجاست، ابتدا نام ایران را بر زبان بیاورد؟ در ادامه به برخی از دلایلی که سبب محبوبیت بالای فرش و قالی ایرانی شده است، اشاره کرده‌ایم:

 

 

تنوع طرح‌های فرش ایرانی

فرش ایرانی نمادی از تاریخ و فرهنگ تمدن چند هزار ساله کشور است. در این فرش‌ها اغلب طرح‌های شکارگاهی، عشایری، بته‌جقه، آیینی، بختیاری، ترکمن و سایر نقوش تاریخی به چشم می‌خورد. در دهه‌های گذشته، طرح‌های مدرن بسیاری در بافت فرش ایرانی به کار می‌رود و به همین علت، هر طرح و سبکی را که بپسندید، در فرش ایرانی می‌توانید پیدا کنید. برای آشنایی با انواع فرش دستباف ایرانی روی لینک مشخص شده کلیک کنید.

 

تنوع در ابعاد فرش

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های فرش ایرانی، طراحی و بافت آن در ابعاد مختلف است. فرش‌های ایرانی به لحاظ تراکم عرضی در ابعاد ۷۰۰ شانه، ۱۰۰۰ شانه، ۱۲۰۰ شانه، ۱۵۰۰ و… تولید می‌شوند. در مقابل این فرش‌ها از نظر تراکم طولی در ابعاد ۶۰۰، ۷۰۰، ۸۰۰، ۱۰۰۰، ۲۰۰۰، ۲۲۵۰، ۳۰۰۰ و… طراحی خواهند شد. به همین علت قالی و فرش ایرانی از این نظر متمایز است و پاسخ شایسته‌ای برای سوال مهد قالی جهان کجاست به شمار می‌رود.

 

تنوع در ابعاد فرش

 

تنوع در مواد اولیه بافت فرش

از دیگر ویژگی‌هایی که فرش ایرانی را متمایز و بالاتر از همه قرار می‌دهد، نخ و رنگی است که در بافت آن به کار می‌رود. در بافت قالی، گلیم و فرش دستباف ایرانی از نخ‌ و الیاف طبیعی همچون ابریشم و پشم و الیاف مصنوعی مانند نخ اکریلیک استفاده می‌شود. خاصیت این الیاف، برگشت‌پذیری آن‌ها و نداشتن پرز است و به همین علت، سالیان سال زیبایی و بدیع بودن خود را حفظ می‌کند.

همچنین رنگ‌های به کار رفته در فرش ایرانی اغلب از نوع طبیعی هستند. رنگ‌های طبیعی شامل انواع گیاهی، جانوری و فلزی است که نیاز به فرایند رنگرزی دارد و تخصص و مهارت بسیاری را می‌طلبد. این رنگ‌ها ماندگاری و درخشندگی بی‌نظیری دارند و به همین علت، در بافت فرش دست‌بافت بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند. علاوه‌بر رنگ‌های طبیعی، از رنگ‌های مصنوعی نیز در بافت قالی ایرانی استفاده می‌شود.

 

تنوع در مواد اولیه بافت فرش

سخن پایانی

آنچه که در بالا شرح دادیم، پاسخی بود برای پرسش مهد قالی جهان کجاست. شاید تصور کنید که فرش ایرانی تنها در داخل کشور محبوبیت دارد و در سطح جهان چندان شناخته‌شده نیست؛ اما نکته مبرم آن است که قالی و سایر مصنوعات بافت ایران در سطح جهان حرف اول را می‌زنند و صادرات فرش ایرانی یکی از اصلی‌ترین بخش‌های صادراتی ماست. تنوع در طرح، ابعاد و نخ و رنگ همان ویژگی‌هایی است که فرش ایرانی را از هر نظر در جهان متمایز می‌کند. اگر شما هم جزو کسانی هستید که قصد خرید فرش ایرانی اصیل و زیبا را دارید، در فروشگاه آریاس می‌توانید از میان انواع نمونه‌های موجود، فرش مورد نظر خود را به صورت اینترنتی خریداری کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید