مقالات در مورد شست و شوی فرش

نکات طلایی شستن فرش دستباف در خانه

شستن فرش دستباف در خانه

فهرست

فرش‌ها را می‌توان در منزل نیز با دقت شستشو داد، البته فرش‌های ابریشمی، عتیقه‌ها و فرش‌هایی که رنگ ثابت ندارند، هرگز نباید در خانه شسته شوند و حتماً باید به قالیشویی ارسال شوند؛ زیرا نحوه صحیح شستن فرش دستباف در خانه در طول عمر آن موثر است. قبل از شستشو تست ثبات رنگ باید با خیس کردن پارچه سفید و مالیدن آن بر روی فرش انجام شود.

اگر اثر رنگی روی پارچه دیده شود، نشان دهنده این است که در هنگام شستشو، رنگ‌های فرش با هم مخلوط می‌شوند؛ بنابراین توصیه می‌شود هرگز چنین فرش‌هایی را در خانه نشویید. علاوه بر رعایت دستورالعمل‌ها در نحوه شستن فرش دستباف در خانه مهم است، اما داشتن دقت و ظرافت کار نیز بسیار حائز اهمیت خواهد بود. در این مقاله از سایت آریاس قصد داریم صفر تا صد شستن فرش دستباف در خانه را خدمت شما آموزش ‌دهیم؛ لطفا تا پایان با ما همراه باشید.

مجموعه ای از زیباترین تابلو فرش را تماشا کنید.

بهترین روش شستن فرش دستباف در خانه

اگر فرش خود را مرتباً جاروبرقی می‌کشید، حداقل سالی یک بار هم باید فرش خود را شستشو دهید تا فرش ظاهر تمیزی پیدا کند. بهترین روش شستن فرش دستباف در منزل به این صورت که دو سطل آماده کنید که یکی حاوی مواد شوینده و دیگری آب تمیز باشد. ابتدا دستمال تمیز را به سطل پر از مایع شونده آغشته کنید و به فرش بزنید. سپس دستمال تمیز دیگری را داخل سطل حاوی آب تمیز بزنید و روی فرش بکشید. این کار را چند بار انجام دهید تا اثر مواد شوینده به طور کامل از بین بروند.

بهترین روش شستن فرش دستباف در خانه

 

طریقه صحیح استفاده از شامپوی فرش برای شستن فرش دستباف در خانه

برای شستن فرش دستباف در منزل می‌توانید مراحل پیشنهادی ما را در زیر دنبال کنید:

 

۱- لوازم مورد نیاز را تهیه کنید

فرش‌های دستباف ارزشمند هستند و باید با احتیاط کامل برای شستشوی آن‌ها اقدام کنید. برخلاف فرش ماشینی، نمی‌توانید فرش دستباف را با مواد خشن بشویید، زیرا ممکن است به الیاف فرش آسیب وارد کنید. به همین دلیل، ابتدا لوازم مورد نیاز خود را به شرح زیر تهیه کنید:

  • شامپو فرش
  • سطل
  • اسفنج تمیز یا یک دستمال نرم
  • آب

به غیر از این وسائل می‌توانید یک جفت دستکش لاستیکی، یک شلنگ باغبانی و یک جاروبرقی نیز تهیه کنید. این سه وسیله اختیاری هستند و کاملاً به شما بستگی دارد که آیا به آن‌ها نیاز دارید یا خیر!

۲- کثیفی را از روی فرش تمیز کنید

هنگامی که لوازم مناسب برای کار را در اختیار داشتید، وقت آن است که دست به کار شوید. قبل از اینکه فرش خود را تمیز کنید، کثیفی، زباله‌های ریز و ذرات گرد و غبار را حذف کنید تا کار آسان‌تر شود. فرش را به طور کامل جاروبرقی بکشید. همچنین از کودک خردسال و حیوان خانگی خود بخواهید در اطراف فرش رفت و آمد نداشته باشند تا بتوانید با تمیز بیشتری به شستن فرش دستباف در خانه مشغول شوید.

۳- شامپو فرش را آماده کنید

وقتی نوبت به ساخت محلول پاک کننده در خانه می‌رسد، تنها کاری که باید انجام دهید این است که دستورالعمل‌های داده شده روی بطری شامپو فرش که خریداری کرده‌اید را بخوانید. اگر شامپو فرش ندارید، مایع ظرفشویی معمولی نیز می‌تواند مفید باشد. شوینده ملایم یا شامپو فرش را در یک سطل آب گرم مخلوط کنید. مراقب باشید از آب خیلی داغ استفاده نکنید، زیرا آب داغ می‌تواند باعث چروک یا کم رنگ شدن فرش دستباف شود.

شامپو فرش را آماده کنید

۴- تست رنگ را انجام دهید

قبل از شروع شستشوی فرش ابریشم قم، با استفاده از محلول تمیز کننده روی یک تکه کوچک از فرش، تست رنگ را انجام دهید. فرش‌های دستباف اغلب به طور طبیعی رنگ می‌شوند. اگر محلول شما بیش از حد تند باشد، می‌تواند باعث محو شدن رنگ یا تغییر رنگ فرش شود. محلول را روی گوشه کوچکی از فرش خود بمالید. اگر رنگ‌ها تغییر کردند، محلول را کنار بگذارید و با یک متخصص تماس بگیرید. اگر ماده شوینده خوب است، به سراغ مرحله بعدی بروید.

۵- فرش خود را با دقت بشویید

پس از حذف کثیفی روی فرش و تست محلول پاک کننده، می‌توانید شستشوی فرش را شروع کنید. ابتدا می‌توانید از گاراژ خود یا هر مکان دیگری که به راحتی آب را زهکشی کند، استفاده کنید، یا یک سطل را کنار خود را بگذارید. محلول تمیز کننده را روی فرش بریزید و از اسفنج یا دستمال نرم برای کشیده روی فرش استفاده کنید. از شامپو زدن زیاد فرش خودداری کنید. به نواحی لکه‌دار و خیلی کثیف توجه بیشتری داشته باشید. اکنون، اجازه دهید مایع تمیزکننده برای ۳۰ دقیقه به اعماق فرش برود تا تمیزی به طور کامل انجام شود.

۶- شستشو، آبکشی و دوباره شستشو!

وقتی نوبت به شستشوی مایع تمیزکننده از فرش می‌رسد، عجله نکنید و مطمئن شوید که همه مایع از فرش خارج می‌شود. برای این منظور می‌توانید از شلنگ باغچه یا سطل‌های آب تمیز استفاده کنید. شستشو را ادامه دهید تا زمانی که آب ناشی از شستشو خیلی شفاف شود. اگر فرش به اندازه کافی آبکشی نشود، می‌تواند کثیفی بیشتری را جذب کند و ظرف چند روز پس از شستشو حتی کثیف‌تر از قبل شود! پیشنهاد میشود حتما مقاله چرا فرش بعد از شستن بو می دهد؟ را مطاله کنید تا از بروز چنین مشکلی جلوگیری کنید.

شستشو، آبکشی و دوباره شستشو!

۷- آب اضافی را حذف کنید

خیس ماندن فرش یکی از رایج‌ترین اشتباهات در شستن فرش دستباف در خانه است. اولین قدم برای اطمینان از خشک شدن کامل فرش این است تا جایی که می‌توانید از شر آب اضافی خلاص شوید. اگر جاروبرقی مرطوب و خشک دارید، از آن استفاده کنید یا فرش را در جایی پهن کنید که آب اضافی خارج شود.

۸- بگذارید فرش کاملاً خشک شود

قبل از بردن فرش به داخل خانه، بگذارید فرش کاملاً خشک شود. برای خشک کردن فرش از راه‌های زیر استفاده کنید:

  1. فرش را در گاراژ خود یا مکانی با جریان هوای آزاد پهن کنید. قبل از اینکه روی فرش را برگردانید تا قسمت پایینی آن خشک شود، بگذارید قسمت بالایی فرش کاملاً خشک شود.
  2. فرش را مستقیماً زیر پنکه سقفی یا جلوی پنکه‌های رومیزی ایستاده قرار دهید تا سریع خشک شود.
  3. اگر در آب و هوای گرم زندگی می‌کنید یا در مناطق آفتابی زندگی می‌کنید، فرش خود را روی پشت بام قرار دهید.

۹- فرش را دوباره جاروبرقی بکشید

شستن فرش می‌تواند باعث فشرده شدن الیاف آن شود. شما می‌توانید الیاف فرش را با مسواک زدن با برس خشک و نرم احیا کنید. جاروبرقی فرش نیز می‌تواند به بازگرداندن الیاف به حالت اولیه کمک کند. حالا می‌توانید از فرش تمیز خود نهایت لذت را ببرید.

فرش را دوباره جاروبرقی بکشید

 

نکات طلایی شستن فرش دستباف در خانه

در ادامه به اصول و نکات مهم در شستن فرش دستباف در منزل اشاره می‌کنیم:

  • شامپوی مخصوص فرش را با نسبت ۱ به ۱۰ با آب نیمه گرم مخلوط کرده و دو قاشق سرکه طبیعی به آن اضافه کنید. وجود سرکه از پخش شدن رنگ‌ها جلوگیری می‌کند.
  • در شستشوی فرش به هیچ وجه از مواد شوینده قلیایی استفاده نکنید. شامپو فرش، پودر صابون، مایع دستشویی و مایع ظرفشویی مناسب خواهند بود.
  • توجه داشته باشید که برس را همیشه در سمت خواب فرش بکشید تا فرآیند شستشو به صورت عمیق انجام شود.
  • هرگز فرش را در محلول تمیز کننده فرو نبرید، زیرا تار و پود فرش کمتر در معرض آلودگی است و فقط پرز فرش است که بیشتر در معرض آلودگی خواهد بود.
  • فرش را روی سطحی سفت و خشک در زیر نور آفتاب عصرگاهی (ساعت ۳ به بعد) پهن کنید. آفتاب عصرگاهی باعث خرابی فرش نمی‌شود.
  • مراقب باشید که فرش را در معرض هوای خشک و آفتاب سوزان ظهر قرار ندهید تا خشک شود، زیرا باعث کمرنگ شدن رنگ فرش می‌شود.
  • در صورت امکان فرش را در بالکن یا پشت بام آویزان کنید، زیرا در این حالت جریان هوا با پشت فرش در تماس است و در نتیجه فرش سریع‌تر خشک می‌شود و رطوبتی در آن باقی نمی‌ماند.
  • فرش را به طور دائم در مقابل بخاری، شومینه یا هر وسیله گرمایشی از جمله در مجاورت رادیاتورها یا روی کفپوشی که لوله‌های آب گرم از زیر آن‌ها عبور می‌کند قرار ندهید، زیرا حرارت شدید و مداوم باعث می‌شود روغن طبیعی موجود در الیاف فرش مانند پشم خشک شود و در نتیجه فرش درخشندگی خود را از دست داده و الیاف آن شکننده می‌شود.
  • هرگز از ماشین لباسشویی در منزل برای شستن فرش‌های کوچک و قالیچه‌های دستباف که مکانیسم آن فقط برای شستن انواع پارچه تنظیم شده است استفاده نکنید.
  • توصیه متخصصان این است که فرش را ۲ تا ۳ بار در هفته جاروبرقی بکشید و همیشه لکه‌ها و ریخته‌ها را فوراً تمیز کنید.
  • فرش خود را خیس نگذارید، فرش‌های خیس می‌توانند بوی بدی بدهند و حتی ممکن است به مکانی برای تجمع کپک تبدیل شوند.

کلام آخر

اگر نتوانید یک سرویس قالیشویی خوب در نزدیکی محل زندگی خود پیدا کنید، یادگیری نحوه شستن فرش دستباف در خانه می‌تواند راه حل خوبی باشد. برای این کار باید اصول مربوط به تمیز کردن فرش دستباف را بدانید تا کیفیت فرش خود را حفظ کنید. از مواد خشن شیمیایی استفاده نکنید، به کار بردن شامپو فرش و سرکه برای تمیز کردن عمیق فرش کفایت می‌کند. درنهایت، بگذارید فرش به طور کامل در هوای آزاد خشک شود.

سوالات متداول

۱- چند بار در سال فرش دستباف را بشوییم؟

جاروبرقی هفته‌ای دو بار خوب است، اما برای شستشو فرش سالی یکبار کفایت می‌کند.

۲- بهترین ماده برای شستشوی فرش چیست؟

استفاده از شامپو فرش یا سرکه می‌تواند الیاف فرش دستباف را سالم نگه دارد.

۳- مراحل شستشو فرش دستباف چگونه است؟

ابتدا فرش را جاروبرقی بکشید. سپس مواد شوینده را با آب مخلوط کرده و روی فرش بکشید. آب فرش را بگیرید و بگذارید خشک شود.

دیدگاهتان را بنویسید