مقالات راهنمای خرید فرش

راهنمای خرید فرش ماشینی

راهنمای خرید فرش ماشینی

فهرست

فرش‌ها به عنوان عنصر جدانشدنی از فرهنگ ما ایرانی‌ها، همیشه جلوه زیبایی به منازل ما بخشیده‌اند. حتی افرادی که چندان به دکوراسیون داخلی منزل توجه ندارند، در انتخاب فرش حساسیت به خرج می‌دهند و جزئیات آن را زیر ذره‌بین می‌گیرند. به دلیل قیمت بالای فرش‌های دستباف، فرش‌های ماشینی به مرور مورد توجه بیشتر قرار گرفتند؛ در نتیجه، صنعت فرش‌های ماشینی ایران دچار تحولی اساسی شد تا جایی که اکنون می‌توانیم بگوییم فرش‌های ماشینی ایرانی، مانند فرش‌های دستباف ایرانی در دنیا حرف اول را می‌زنند. وقتی در فروشگاه فرش حضور پیدا می‌کنید، قطعا طیف وسیع نقوش و رنگ‌ها در آثار هنرمندان ایرانی، شما را مبهوت خواهد کرد. در این شرایط، اگر ندانید دقیقا به دنبال چه چیزی می‌گردید، انتخاب برای شما پیچیده و زمان‌بر خواهد شد. در ادامه، راهنمای خرید فرش ماشینی را مطالعه می‌کنید تا پیش از مراجعه به فروشگاه فرش، در ذهن خود ایده‌ای اصولی برای خرید فرش دستباف مورد نظرتان داشته باشید.

کیفیت فرش به چه عواملی بستگی دارد؟

به طور کلی، کیفیت فرش با دو پارامتر اصلی سنجیده می‌شود که در ادامه به آن‌ها اشاره کرده‌ایم:

انتخاب مواد اولیه با کیفیت

مواد اولیه با کیفیت، بیشترین تأثیر را در ماندگاری و جلوه فرش برجای می‌گذارد. شاید شما هم چیزهایی در مورد الیاف اکریلیک یا الیاف پلی استر شنیده باشید. امروزه بیشتر فرش‌ها از این دو نوع الیاف بافته می‌شوند که باکیفیت‌ترین نخ خاب‌های موجود در بازار هستند. با این حال، بالاخره کدام یک از فرش‌های بافته شده با این الیاف، انتخاب بهتری هستند؟

برای پاسخ به این سوال، باید به موقعیت قرارگیری فرش توجه داشته باشید. مثلا، فرش‌های پلی استر که در مقایسه با فرش‌های اکریلیک ظریف‌تر هستند، در برابر پاخور بودن و فشار نقطه‌ای، چندان مقاومت ندارند؛ به همین دلیل، توصیه می‌شود از آن‌ها در نقاط کم رفت‌وآمد استفاده کنید که کمتر دچار کوبیدگی شوند. از منظر دیگر، فرش‌های پلی استر دارای قیمت مناسب، پرزدهی کم و جذب رطوبت پایین هستند؛ پس می‌توانیم آن‌ها را به عنوان یک گزینه اقتصادی و ضد حساسیت معرفی کنیم.

فرش دستباف نائین یکی از بهترین انواع فرش های جهان لقب دارد.

به طور کلی، فرش‌های اکریلیک عمر بالاتری دارند، چرا که پس از شستشو و قرار گرفتن در معرض آفتاب، تغییر رنگ نمی‌دهند و آبرفت هم ندارند. همچنین قرار گرفتن پایه مبلمان و پاخوردن این فرش‌ها، با کمترین سایش و کوبیدگی همراه است. شاید فرش‌های اکریلیک به نسبت برخی نمونه‌های دیگر پرزدهی بیشتری داشته باشند، اما این مشکل شامل حال فرش‌های اکریلیک هیت (حرارت دیده) نمی‌شود.

تکنولوژی بافت

پس از جنس الیاف، دستگاه و تکنولوژی بافت دومین عامل تأثیرگذار بر کیفیت فرش می باشد. بی‌شک فرشی که ریشه‌های خوبی نداشته باشد، در نقش‌های آن ایراد چاپی وجود داشته باشد یا در بدنه آن آثاری از پارگی، جمع شدگی و نخ‌کش شدن دیده شود، فرش درجه یک نیست. این موارد، جزو معایب ظاهری فرش‌ها محسوب می‌شوند که به سادگی قابل روئیت هستند؛ اما در قدم بعدی، فاکتورهایی مثل تراکم و شانه مطرح می‌شود که باید فرش‌ها را بر اساس آن‌ها، مقایسه کرد. «شانه» به تعداد گره بافته شده در یک متر مربع از فرش و «تراکم» به تعداد گره بافته شده در طول فرش گفته می‌شود. برای درک مفهوم شانه و تراکم، مثال زیر را در نظر بگیرید:

اگر در نمایشگر یک لپ تاپ تعداد پیکسل‌ها بالاتر باشد، کیفیت تصویر بهتر است. اگر فرش را به نمایشگر تشبیه کنیم، نتیجه می‌گیریم که هرچه شانه فرش بیشتر باشد، نقش و نگار آن دقیق‌تر و جزییات آن بهتر به چشم می‌آید. از طرف دیگر، تراکم بالا موجب می‌شود فرش استحکام و زیبایی بیشتری داشته باشد.

در انتخاب فرش به چه مواردی توجه کنیم؟

تا این مرحله از راهنمای خرید فرش ماشینی، جنس الیاف فرش، میزان تراکم و شانه نخستین معیارهایی بودند که فروشنده باید به طور دقیق برای شما تشریح کند. هر چه شانه و تراکم بیشتر باشد، فرش محکم و سنگین‌تر بوده و ظاهر آن بیشتر به فرش دستباف مایل می‌شود. اما معیارهای دیگری وجود دارد که بیشتر به سلیقه و سبک چیدمان منزل شما وابسته می‌شوند. دانستن برخی قواعد کلی در زمینه رنگ‌شناسی و دکوراسیون داخلی، حتما شما را در خرید بهترین فرش کمک خواهد کرد.

ابعاد فرش

یکی از نکات مهم در راهنمای خرید فرش ماشینی، تصمیم‌گیری بابت ابعاد فرش است. ابعاد فرش از پارامترهای مهمی است که نظم محیط خانه را بسیار تحت تأثیر قرار داده، اما متاسفانه چندان مورد توجه قرار نمی‌گیرد. هنوز هم بسیاری از منازل، تماما با فرش پوشیده می‌شوند و آن جذابیت بصری مورد انتظار را به بیننده القا نمی‌کنند. چرا پوشاندن کامل کف با فرش توصیه نمی‌شود؟ علت این موضوع این است که در این روش، فرش پیش از آن که فرش باشد، تبدیل به کفپوش می‌شود. یعنی فرش در مرکز کانونی دید مخاطب قرار نمی‌گیرد و صرفا مانند یک کفپوش پر نقش و نگار، به نظر می‌رسد.

ابعاد فرش

به خاطر داشته باشید که یکی از وظایف فرش، تفکیک قسمت‌های مختلف محیط است. همچنین طراحان دکوراسیون پیشنهاد می‌کنند که ابعاد فرش به گونه‌ای انتخاب شود که حداقل ۲۰ سانتی‌متر از دیوار فاصله داشته باشد. این مقدار در محیطی وسیع‌تر مثل اتاق نشیمن، بهتر است تا ۵۰ سانتی‌متر افزایش یابد. در ادامه، به راهنمای انتخاب فرش ماشینی برای اتاق‌های مختلف خانه می‌پردازیم:

  • در اتاق نشیمن، فرش نباید تا زیر مبلمان ادامه پیدا کند؛ در واقع فرشی که در کنار مبلمان استفاده می‌شود، باید به اندازه‌ای باشد که پایه‌های عقب مبل‌ها، روی فرش قرار نگیرد. بسته به این که ابعاد این اتاق چه قدر است، پایه‌های جلوی مبل‌ها می‌توانند روی فرش باشند یا نباشند.
  • همانطور که اشاره کردیم، یکی از وظایف فرش در علم دکوراسیون، جداسازی فضاهای مختلف از یکدیگر است. برای آن که فضای نشیمن از فضای غذاخوری متمایز شود، انتخاب یک فرش در ابعادی متناسب با میز نهارخوری، بسیار کمک‌کننده است، البته اگر میز نهارخوری شما گرد است، شاید بهتر باشد به خرید یک فرش گرد فکر کنید.
  • انتخاب فرش برای اتاق خواب نیز بسیار اهمیت دارد؛ انتخاب فرش برای اتاق خواب باید متناسب با ابعاد آن صورت بگیرد، اما در یک قاعده کلی، بهتر است فرش از جلوی پاتختی تا حداقل نیم متر جلوتر از پایین تخت را پوشش دهد.

رنگ فرش

رنگ فرش تا حدودی به رنگ مبلمان، کاغذ دیواری و ابعاد خانه بستگی دارد، اما پیشنهاد ما این است که در پروسه خرید جهیزیه، ابتدا به سراغ انتخاب فرش بروید و سپس سایر وسایل را با توجه به فرش، خریداری کنید. اگر بگوییم پرفروش‌ترین فرش‌ها کرم رنگ هستند، اغراق نکرده‌ایم! رنگ کرم به مدد انعطاف‌پذیری بالا با طیف وسیعی از رنگ‌ها، همواره یکی از پرطرفدارترین رنگ در فرش‌ها به‌شمار می‌رود. همچنین این رنگ به صورت معجزه‌آسایی محیط را دلبازتر و نورانی‌تر جلوه می‌دهد؛ پس بهترین انتخاب برای منازل کوچک و کم‌نور، فرش به رنگ کرم است. اگر قصد خرید فرشی را دارید که برای مدت طولانی دمده نشود، روی خرید فرش با رنگ روشن (مثلا کرم رنگ) فکر کنید.

رنگ فرش یکی از نکات مهم خرید فرش ماشینی است.

رنگ گردویی، از جمله رنگ‌هایی است که ترکیب آن با خاکستری و سبز کدر، ترکیب مورد علاقه طرفداران سبک مدرن و کلاسیک را به وجود می‌آورد. این رنگ یادآور چوب، خاک و طبیعت بوده و حضور آن در فرش می‌تواند احساس صمیمیت بیشتری در منزل ایجاد کند، البته باید توجه داشته باشید استفاده بیش از حد یا استفاده نادرست از این رنگ در دکوراسیون، محیط را کوچک‌تر و بسته نشان خواهد داد.

این روزها که معماری ایرانی بیشتر مورد استقبال طراحان دکوراسیون داخلی قرار گرفته، فرش‌های لاکی رنگ دوباره پرقدرت به میدان رقابت بازگشته‌اند. این فرش‌ها با تداعی حس نوستالژیک، به منزل شما گرما می‌بخشند. استفاده از فرش‌های لاکی در این منازل بسیار توصیه می‌شود:

  • منازل ویلایی و دارای نورگیر مناسب
  • منازل دارای گل‌ها و گیاهان طبیعی
  • منازل با سبک چیدمان کلاسیک

فرش‌هایی با طیف آبی تا سرمه‌ای، تقریبا در هر سبک دکوراسیونی به چشم می‌خورند. توجه داشته باشید که رنگ سرمه‌ای رنگ جسوری است که در فضایی باز می‌درخشد، اما رنگ آبی روشن برای فضایی کوچک مانند اتاق خواب بسیار آرامش‎بخش خواهد بود. سعی کنید در کنار فرش آبی رنگ، از رنگ‌هایی نظیر سبز که تناژ گرم‌تری دارند، استفاده کنید تا منزل شما جلوه بی‌روحی نداشته باشند. باز هم تأکید می‌کنیم که در استفاده از این رنگ‌ها و ترکیب‌های آن‌ها با هم، بسیار دقت کنید. زیبایی و جلوه فرش در دکور خانه، بستگی به ترکیب حساب‌شده آن با دیگر عناصر خانه دارد.

طرح فرش

یکی دیگر از نکات مهم در پیکره راهنمای خرید فرش ماشینی، انتخاب طرح فرش است. طرح فرش به موقعیت استفاده از آن بستگی دارد. مثلا، طرح‌های مینیمال و مدرن برای اتاق نشیمنی که چینش کلاسیک دارد، مناسب نیستند. در عین حال، نباید از یک فرش با نقوش اصیل ایرانی در دکوراسیون مدرن استفاده کرد. ترکیب سبک‌های مدرن و کلاسیک کار پیچیده‌‌ای است و اگر به صورت حرفه‌ای و اصولی انتخاب نشود، همه هزینه‌ها و زحمت طراح دکور را به باد خواهد داد.

طرح فرش یکی دیگر از نکات راهنمای خرید فرش است

در آشپزخانه استفاده از گلیم و قالی گزینه معقولی است. قالی و گلیم‌ها شستشوی ساده‌تری دارند و کمترین آلودگی را به خود جذب می‌کنند. یادتان باشد فرش‌های پرز بلند و لطیف گزینه مناسبی برای آشپزخانه نیستند، بلکه برای اتاق خواب ایده آل می باشند. اگر به دنبال خرید فرش برای اتاق خواب هستید پیشنهاد می کنیم مقاله برای اتاق خواب چه فرشی بخرم را مطالعه نمایید.

نتیجه نهایی

در این راهنمای خرید فرش ماشینی، تأکید کردیم که انتخاب فرش صرفاً بر اساس سلیقه شخصی، شما را به نتیجه خوبی نمی‌رساند. هماهنگی فرش با سبک دکوراسیون و اتاقی که قرار است در آن پهن شود، بسیار مهم است. عدم توجه به این نکات ساده، نمای نامتناسبی به خانه می‌بخشد و در برخی موارد، هزینه پرداختی توسط شما را هدر می‌دهد. به خاطر داشته باشید که فرش، یک عنصر اساسی برای تکمیل دکوراسیون خانه‌های ایرانی به حساب می‌آید و بی‌توجهی در انتخاب آن، جلوه خانه شما را تحت تأثیر منفی قرار خواهد داد.

دیدگاهتان را بنویسید