مقالات در مورد شست و شوی فرش

آموزش شستشوی فرش دستباف در خانه

شستشوی فرش دستباف

فهرست

حتی اگر هر روز هم منزلتان را تمیز کنید، آلوده شدن فرش و خاک گرفتن آن اجتناب‌ناپذیر است؛ بخصوص اگر در منزل کودک نیز داشته باشید. کثیف بودن فرش از زیبایی و جلوه آن می‌کاهد بنابراین هر از چندگاهی شستشوی آن ضروری است. برای جلوگیری از وارد شدن صدمه و آسیب به فرش، باید اصول خاصی را حین شستشوی فرش دستباف رعایت کنید که در این مقاله قصد داریم به آن‌ها بپردازیم، پس با ما همراه باشید.

مرحله اول: غبارگیری فرش دستباف

در مرحله اول، باید فرش دستباف را غبارگیری کنید که انجام این کار به دو روش امکان‌پذیر است:

غبارگیری معمولی

در این روش که شاید از زمان پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌هایمان با آن آشنایی داشته باشیم، فرش را تکانده و با چوب بر آن می‌کوبند تا گرد و خاک از آن خارج شود. ضربات چوب نباید خیلی محکم باشند تا بافت فرش آسیب نبیند. توجه داشته باشید که ضربات شدید در فرش‌های کهنه و قدیمی یا رفوشده ممکن است آسیب‌های جبران‌ناپذیری به دنبال داشته باشند.

پس از تکاندن فرش، آن را با جارویی چوبی جارو می‌کنند (به شکلی که تار و پود آن لطمه نبیند). این روش امروزه دیگر چندان استفاده نمی‌شود زیرا به دلیل استفاده مداوم از جارو برقی، در طول زمان غبار کمتری در داخل تار و پود فرش باقی می‌ماند.

غبارگیری مکانیکی

غبارگیری مکانیکی پیش از شستشوی فرش دستباف، در منزل قابل انجام نیست و فقط در کارخانجات انجام می‌شود. توجه کنید که حتما باید فرش‌های دارای گرد و غبار را پیش از شستشو غبارگیری کنید زیرا در غیر این صورت، غبار تبدیل به گل می‌شود و به مرور زمان فرش را دچار پوسیدگی می‌کند.

مرحله دوم: شستشو با آب سرد

پس از غبارگیری، فرش را روی زمین سخت انداخته و برای شستشوی آن، از آب در دمای معمولی و به صورت دوش استفاده کنید. توجه داشته باشید که آب گرم موجب پس دادن رنگ می‌شود و رنگبرداری بسیار سخت و پرهزینه خواهد بود.

فرش دستباف نائین یکی از بهترین انواع فرش های جهان لقب دارد.

شستن فرش دست باف

مرحله سوم: آب‌گیری و خشک کردن

پس از شستشوی فرش دستباف در خانه، آن را لوله نکنید. ابتدا فرش را با پارو آب‌گیری کرده و پرزها را با یک دستمال نخی یا حوله‌ای بگیرید. سپس، بگذارید یک ساعت در همان حالت روی زمین بماند تا آب به طور کامل از آن خارج شود. نهایتا فرش رطوبت خود را از دست داده و آماده پهن کردن خواهد بود. فرش نیمه‌مرطوب را زیر نور غیرمستقیم و در معرض هوا پهن کنید.

مرحله چهارم: مرتب کردن خواب فرش

پس از خشک شدن فرش، برای اینکه طرح‌های آن سر جای خود قرار بگیرند و خاب آن تنظیم شود، با یک جاروی چوبی یا برس فرش را به سمت خاب آن جارو بکشید. بهتر است از جارو برقی استفاده نکنید زیرا رفت و برگشت آن بیشتر خاب فرش را به هم می‌ریزد.

برای شستشوی فرش دستباف از چه موادی استفاده کنیم؟

هنگام شستن فرش دستباف در منزل، ابتدا اطمینان حاصل کنید که فرش رنگ پس نمی‌دهد. برای این کار، یک دستمال سفید را کمی مرطوب کرده و روی یکی از قسمت‌های رنگی فرش بکشید. اگر دستمال رنگ گرفت، یعنی فرش شما رنگ پس می‌دهد و باید به یک قالیشویی معتبر سپرده شود.

در غیر این صورت، می‌توانید از شوینده‌های خنثی مانند پودر شستشوی دستی حل‌شده در آب یا شامپو فرش استفاده کنید. همچنین در صورت وجود چربی روی فرش، مایع ظرفشویی یا پودر صابون حل‌شده بهترین راه‌حل است. استفاده از مواد قلیایی برای شستن فرش دستباف توصیه نمی‌شود.

نکات مهمی که باید هنگام شستشوی فرش دستباف در نظر بگیرید

  • اگر قسمت‌هایی از فرش دچار پوسیدگی یا پارگی شده است، حتما قبل از شستشو آن را تعمیر کنید زیرا ممکن است حین شستشو چند برابر شود.
  • هنگام شستشو اطمینان حاصل کنید که کف و مواد شوینده به طور کامل از فرش خارج شود زیرا باقی ماندن آن در پرزهای فرش، موجب پوسیدگی و تحلیل رفتن بافت خواهد شد.
  • هرگز فرش شسته‌شده را مقابل نور مستقیم آفتاب قرار ندهید زیرا موجب پریدن رنگ فرش می‌شود.
  • برای خشک کردن فرش هرگز از بخاری، سشوار و سایر دستگاه‌های گرم‌کننده استفاده نکنید زیرا گرمای تولید‌شده توسط این دستگاه‌ها، غیرطبیعی است.
  • هیچ‌گاه پس از لوله کردن فرش، آب‌گیری نکنید و هنگام پهن کردن فرش برای خشک شدن، دوباره آب‌گیری را انجام ندهید، زیرا موجب زردی ریشه‌ها خواهد شد.

نکات مهم هنگام شستشوی فرش دستباف

نحوه شستشوی فرش دستباف با شامپو فرش

  1. برای شستشوی فرش دستباف با شامپو فرش، ابتدا آن را جارو کرده و غبارگیری را انجام دهید.
  2. سپس، درون یک تشت یا لگن ۲ فنجان شامپو فرش و ۱-۲ لیتر آب را ترکیب کنید تا کف کند.
  3. با استفاده از یک تور یا اسفنج، شامپو فرش را روی فرش بمالید و اجازه دهید نیم ساعت بماند.
  4. پس از گذشت نیم ساعت، یک دستمال زبر یا تور را روی فرش بکشید تا خاب آن درست شود و سپس با یک جاروی چوبی، فرش را به سمت خاب آن جارو بکشید. می‌توانید در نهایت با یک برس آن را شانه کنید تا جای پرزها کاملا تنظیم شود و فرش جلوه‌ای زیبا و تازه بگیرد.

پیشنهاد میکنیم مقاله دیگر سایت آریاس با موضوع چرا فرش بعد از شستن بو می دهد؟ را مطالعه کنید تا از ایجاد چنین مشکلی جلوگیری کنید.

نکات مهم هنگام استفاده از شامپو فرش

  • هنگام استفاده از شامپو فرش برای شستشوی فرش دستباف، تنها از کف آن استفاده کنید زیرا آب شامپو فرش موجب چسبندگی شده و فرش را دیرتر خشک می‌کند.
  • طی نیم ساعت پس از استفاده از شامپو فرش، روی فرش راه نروید و اجازه دهید شامپو فرش آلودگی را در خود حل کند تا با مجاورت اکسیژن هوا، ناپدید شود.
  • برای شامپو فرش کشیدن، از بالای فرش کار را شروع کنید تا مجبور نشوید دوباره روی قسمت‌های خیس راه بروید.

سخن پایانی

با توجه به ارزش بالای فرش‌های دستباف، مهم است که نکات و اصول شستشوی آن‌ها را بدانید تا به این کالاهای نفیس و گرانبها آسیبی وارد نشود. ما سعی کردیم تمامی این اصول و نکات را در این مقاله پوشش دهیم تا شستشوی فرش دستباف در خانه برای شما عزیزان راحت‌تر شود. در فروشگاه آریاس ما مدل‌های بسیار متنوعی از فرش‌های دستباف را موجود داریم تا شما مخاطبین گرامی در صفحه خرید فرش دستباف بتوانید با توجه به سلیقه و بودجه خود از میان صدها مدل مختلف، فرش دستباف مورد نظر خود را خریداری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید